Kies je voor sparen of voor beleggen?

Ook in tijden met lage spaarrentes wil je een goed rendement maken. Met de juiste mix van sparen en beleggen is het mogelijk.

Vermogen biedt zekerheid. Door het geld op de juiste manier te beleggen, kun je rendement maken. Het is niet een kwestie van aandelen van bedrijven uit de AEX kopen en wachten op rendement. Het beleggen gaat met beleid en weloverwogen.

Beleggen is een ruim begrip

Bij de term beleggen wordt vaak gelijk gedacht aan goud en aandelen, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Je kunt namelijk kiezen voor beleggingen met relatief weinig risico. Het rendement van risicovolle beleggingen zal gemiddeld hoger zijn, maar je kunt ook interen op het vermogen. Hierbij maakt het ook verschil wat jouw financiële doelen voor de toekomst zijn. En hoever deze nog in de toekomst liggen.

munten
spaarvarken

Wanneer kiezen voor sparen?

Sparen biedt de meeste zekerheid, maar gemiddeld ook het laagste rendement. Geld waar je op korte termijn weer over wilt beschikken kun je het beste op een spaarrekening zetten. Bij beleggen moet je gaan voor de langere termijn. Je kunt bij het beleggen namelijk tegen een negatief rendement aanlopen. Bij het korte termijn beleggen krijg je niet meer de kans om de verliezen weer in te lopen. Beleggen kost ook geld in de vorm van aan- en verkoopkosten. Een goede mix tussen sparen en beleggen is het ideaal.

Waar gaat je in beleggen?

Je kunt beleggen in aandelen, maar je kunt ook gaan voor staatsobligaties. Een andere mogelijkheid zijn opties of futures. Het gaat er niet om waarin je belegt, maar wat de achterliggende gedachte en het doel is. Het gaat om het hoogste rendement met het kleinste risico.

Wil je weten waar jouw kansen liggen? Neem contact met ons op voor het plannen van een afspraak. Samen bepalen we wat de beste strategie is.